Received message - explanation, completion, changes of procurement documents

Procurement procedure „REACT-EU 100 Sekvenátor pro next-generation seqeuencing základní pro oddělení lékařské genetiky Krajské zdravotní, a.s. – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.“
Sender Gabriela Růžičková
Sender organization Krajská zdravotní, a.s. [CRN: 25488627]
Recipient All (including public)
Date 03.08.2023 18:28:19
Subject Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Dotaz:
Zvažujeme podání nabídky pro tuto VZ. Rádi bychom ovšem požádali o zvážení možnosti úpravy zadávacích podmínek týkajících se pozáručního servisu.
Zadavatel požaduje v ZD této dokumentaci i v návrhu kupní smlouvy závazek ze strany prodávajícího zajistit po dobu 72 měsíců po skončení záruční doby, tedy 8 let od dodání zboží, tzv. full servis, zahrnující poskytnutí veškerých náhradních dílů, práce i cesty technika, pravidelných prohlídek apod. A to za fixní cenu určenou v nabídce, respektive poměrnou část odpovídající platbě za roční období.
Zároveň si ovšem v ustanovení VI/12 návrhu kupní smlouvy zadavatel vyhrazuje právo kdykoliv od tohoto ustanovení odstoupit bez udání důvodů.
Takové nastavení smluvních podmínek nám připadá velmi nevyvážené, neboť přenáší na prodávajícího veškerá rizika vyvolaná neovlivnitelnými vnějšími ekonomickými či jinými faktory, které mohou vést k zásadním změnám cen servisu a náhradních dílů nebo jejich dostupnosti.
Proto bychom rádi požádali o zkrácení požadované doby pozáručního servisu za fixní nabídkovou cenu na 36 měsíců nebo doplnění ustanovení, které by i prodávajícímu po takové době umožnilo z uvedeného ustanovení odstoupit nebo dohodnout s kupujícím nové podmínky pro poskytování pozáručního servisu.

Současně bychom rádi požádali o korekci ustanovení odstavce VI/11 kupní smlouvy, ve kterém je požadováno:
“ Úplata za poskytování pozáručního servisu bude kupujícím hrazena průběžně v ROČNÍCH platbách ve výši (doplní prodávající)………..a to na základě faktur vystavených k prvnímu dni roku, za který je MĚSÍČNÍ platba poskytována“.
Z textu nám není jasné, zda se bude jednat o fakturace a platby roční nebo měsíční. Prosím tedy o opravu nebo bližší vysvětlení, pokud je nepochopení na naší straně.

Odpověď:
Zadavatel umožňuje ukončit servisní smlouvu s 6 měsíční výpovědní lhůtou po 36 měsících po uplynutí záruky.

Zadavatel dále opravuje znění textu ohledně fakturace pozáručního servisu následujícím způsobem:

„Úplata za poskytování pozáručního servisu bude kupujícím hrazena průběžně v ročních platbách ve výši (doplní prodávající) Kč bez DPH, přičemž výše roční platby musí odpovídat 1/6 z celkové úplaty za pozáruční servis, a to na základě faktur vystavených k prvnímu dni roku, za který je roční platba poskytována.“